Muziekspektakel 'Alzheimer' van 2 t/m 21 september 2021


Productiehuis Limburg en Alzheimer onderzoekfonds Limburg presenteren in september het oratorium ‘Alzheimer’. Tijdens de voorstelling wordt samen met demente mensen de ziel van dementie blootgelegd. Met liederen, koren, instrumentale voor- en tussenspelen en teksten worden diverse aspecten belicht van de ziekte alzheimer, en van onderzoek en behandeling. 'Alzheimer' is een unieke productie om het 20-jarig bestaan van Alzheimer Centrum Limburg te vieren.

Het oratorium is een muzikale voorstelling met professionals en demente mensen die samen muziek maken en/of zingen. Mensen met dementie kunnen vaak nog goed meezingen met een melodie, terwijl ze allerlei andere zaken vergeten. Muziek ondersteunt op die manier. Wat is dementie? En wat gaat er om in het hoofd van de zieke, hoe voelt het om dement te zijn, welke beproevingen moet de partner doorstaan, hoe gaan mantelzorger en thuiszorg met de situatie om? Maar ook: voor welke uitdagingen staan de onderzoekers? Ook daar zijn twijfels, frustraties, teleurstellingen. Over carrièrekansen, afgewezen artikelen en subsidies, de onderlinge competitie voor onderzoeksmiddelen en het uitblijven van zicht op een simpele oplossing in de vorm van een medicijn. Toch gloort er licht aan de horizon. Door innovatief onderzoek worden op het gebied van preventie en behandeling belangrijke stappen gezet. Een beter leven mét dementie is mogelijk. Het is belangrijk dat mensen met dementie zo lang en zoveel mogelijk meedoen in de maatschappij. Voor henzelf en voor hun mantelzorgers. Er is dus hoop! Vandaar dat de compositie ‘Hoop’ van pianist Louis van Dijk – hij was de laatste jaren van zijn leven alzheimerpatiënt − als rode draad door het oratorium loopt. De teksten van de vertellers en de lied-/koorteksten zijn nieuw geschreven. Er wordt gebruik gemaakt van bestaande muziek, die speciaal voor deze productie is gearrangeerd. De muziek is zeer divers, van kunstlied tot opera-aria en van popsong tot filmmuziek. De cast bestaat uit: Rob Reyners, Suzan Seegers, Fenna Ograjensek, Vincent Kusters en Rufus Hegeman. De teksten zijn geschreven door Jos Frusch. De regie is in handen van Sybrand van der Werf. Tournee en tickets in 2021

Voorstelling 1: 2 september Parkstad Limburg Theater in Kerkrade

Voorstelling 2: 5 september Openluchttheater in Valkenburg

Voorstelling 3: 9 september Schouwburg in Venray

Voorstelling 4: 11 september Oranjerie in Roermond

Voorstelling 5: 15 september Muziekgieterij in Maastricht

Voorstelling 6: 16 september De Domijnen in Sittard

Voorstelling 7: 21 september De Maaspoort in Venlo

Kaarten zijn 20 euro per persoon en te bestellen via een mail aan paula@habets.nu. Vermeld s.v.p. uw naam, adresgegevens en het aantal tickets voor welke voorstelling.